Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Karkówka z grilla
Składniki
- 1,3 kg karkówki (osiem plastrów)
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- 1 czubata łyżeczka rozmarynu
- 1 czubata łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
- 8 -10 kulek ziela angielskiego
Składniki
- 1,3 kg karkówki (osiem plastrów)
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- 1 czubata łyżeczka rozmarynu
- 1 czubata łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
- 8 -10 kulek ziela angielskiego

Etapy przygotowania
Marynujemy karkówkę. Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem lub pięścią. Jednak według nas najlepsza karkówka, czyli najbardziej krucha jest wtedy, gdy ma poprzecinane włókna. My poprosiłyśmy panią w sklepie, aby przepuściła trzykrotnie każdy kotlet przez maszynkę do nakłuwania mięsa. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby nadać odpowiedniej kruchości grillowanej karkówce. Można posłużyć się ręcznym nakłuwaczem domowym. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na bok i przygotowujemy marynatę. Do dużej, szklanej miski wlewamy olej, dodajemy do niego zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy oraz zioła. Jeśli mamy świeży tymianek i rozmaryn musimy go trochę przesiekać. Suszony lekko rozetrzeć w rękach. Dajemy na koniec musztardę i letnią wodę. Mieszamy całość dokładnie. Karkówkę zanurzamy w marynacie, każdy plaster maczamy z obu stron i układamy w misce. Przykrywamy miskę folią spożywczą szczelnie i wkładamy do lodówki.

Grillujemy karkówkę. Wyjmujemy kotlety z marynaty, układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5-6 minut z każdej strony. Podczas pieczenia smarujemy karkówkę marynatą. Grillujemy mięso na dużym ogniu, na koniec odkładamy je na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu. Karkówka z grilla gotowa!

Przepis w Waszym wykonaniu (16)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3170
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2481
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3170
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2481



Składniki
- 1,3 kg karkówki (osiem plastrów)
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- 1 czubata łyżeczka rozmarynu
- 1 czubata łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
- 8 -10 kulek ziela angielskiego
Marynujemy karkówkę. Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem lub pięścią. Jednak według nas najlepsza karkówka, czyli najbardziej krucha jest wtedy, gdy ma poprzecinane włókna. My poprosiłyśmy panią w sklepie, aby przepuściła trzykrotnie każdy kotlet przez maszynkę do nakłuwania mięsa. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby nadać odpowiedniej kruchości grillowanej karkówce. Można posłużyć się ręcznym nakłuwaczem domowym. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na bok i przygotowujemy marynatę. Do dużej, szklanej miski wlewamy olej, dodajemy do niego zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy oraz zioła. Jeśli mamy świeży tymianek i rozmaryn musimy go trochę przesiekać. Suszony lekko rozetrzeć w rękach. Dajemy na koniec musztardę i letnią wodę. Mieszamy całość dokładnie. Karkówkę zanurzamy w marynacie, każdy plaster maczamy z obu stron i układamy w misce. Przykrywamy miskę folią spożywczą szczelnie i wkładamy do lodówki.
Grillujemy karkówkę. Wyjmujemy kotlety z marynaty, układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5-6 minut z każdej strony. Podczas pieczenia smarujemy karkówkę marynatą. Grillujemy mięso na dużym ogniu, na koniec odkładamy je na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu. Karkówka z grilla gotowa!
pysznie wygląda :)
Smakowite mięsko.
Super przepis:)
Super mięsko na grilla :)
Bardzo apetyczna