Karkówka jest smacznym mięsem do grillowania, podstawą jej smaku jest marynata, ta skomponowana przeze mnie sprawia że mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku. Dania tego nie powinno zabraknąć jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe,
Karkówka z grilla marynowana w piwie
Składniki
- 1,20 kg karczku
- Marynata:
- ½ czerwonej cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
- 1 gałązka rozmarynu
- ½ łyżeczki suszonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 liście laurowe
- Szczypta kminku
- szczypta ostrej papryki
Składniki
- 1,20 kg karczku
- Marynata:
- ½ czerwonej cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
- 1 gałązka rozmarynu
- ½ łyżeczki suszonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 liście laurowe
- Szczypta kminku
- szczypta ostrej papryki

Etapy przygotowania
Karkówkę myję, osuszam ręcznikiem kuchennym, kroję na 1,5 cm plastry.Przygotowuję marynatę: Ziarenka pieprzu, cukier, czubrycę, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę i kolendrę umieszczam w moździerzu i rozcieram na proszek, przesypuję zioła do miski, wlewam powoli piwo, dodaję musztardę, mieszam, wlewam oliwę, dodaję posiekaną drobno czerwoną cebulę oraz liść laurowy, sól, mieszam ponownie, maczam po plastrze w marynacie mięso, układam w naczyniu zalewam mięso reszta marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przekładam na tacki grillowe i grilluję z każdej strony aż mięso będzie miękkie i złociste. Podaję z sosem barbecue. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 170
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 170



Składniki
- 1,20 kg karczku
- Marynata:
- ½ czerwonej cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
- 1 gałązka rozmarynu
- ½ łyżeczki suszonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 liście laurowe
- Szczypta kminku
- szczypta ostrej papryki
Karkówkę myję, osuszam ręcznikiem kuchennym, kroję na 1,5 cm plastry.Przygotowuję marynatę: Ziarenka pieprzu, cukier, czubrycę, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę i kolendrę umieszczam w moździerzu i rozcieram na proszek, przesypuję zioła do miski, wlewam powoli piwo, dodaję musztardę, mieszam, wlewam oliwę, dodaję posiekaną drobno czerwoną cebulę oraz liść laurowy, sól, mieszam ponownie, maczam po plastrze w marynacie mięso, układam w naczyniu zalewam mięso reszta marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przekładam na tacki grillowe i grilluję z każdej strony aż mięso będzie miękkie i złociste. Podaję z sosem barbecue. Smacznego!
Bardzo lubię karkówkę z grilla marynowaną w piwie. Zawsze wszystkim smakuje a mój mąż to już wgl fan ogromny! Zawsze używam do marynaty Perły chmielowej, która fajnie pasuje do karkówki. Polecam!