Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka z kociołka

Karkówka z kociołka

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 333

Dodano:

Odsłon: 3257

Przepis Ewy Wachowicz z 398 odcinka programu Ewa gotuje.

Składniki

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • sól pieprz i ziołowy
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 5-6 ziemniaków
  • smalec wieprzowy lub gęsi do natłuszczenia kociołka
  • plastry boczku i liście kapusty do wyłożenia kociołka
  • marynata: 200 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki powideł
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka z kociołka

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokroić w grube plastry. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.

  2. Do przecieru dodać powidła, przecisnąć czosnek i przyprawić papryką. Dobrze wymieszać i nałożyć na mięso z jednej strony.

  3. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w plastry, paprykę wyczyścić i pokroić na kawałki. Kociołek wysmarować smalcem. Wyłożyć plastrami boczku i liśćmi kapusty. W środku umieścić plaster karkówki (na sztorc). Obok dać warzywa i w ten sposób wypełnić całe naczynie. Kociołek zamknąć, zakręcić i wstawić do ogniska.

  4. Dusić przez co najmniej 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń