Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka marynowana w zalewie a potem pieczona w piekarniku to smaczne mięsko zarówno na ciepło jak i na zimno:)
Orzechowe ciasteczka z trzech składników, gotowe w pół godziny. Prościej się...
Odsłon: 23
Bardzo smaczny i prosty do zrobienia domowy pasztet świąteczny z kilku rodzaj...
Odsłon: 31
Makowiec na kruchym cieście z kratką to pyszne i tradycyjnie ciasto idealne n...
Odsłon: 1088
Witam serdecznie!!! Dzisiaj polecam pyszne śledzie wigilijne w zalewie octowe...
Odsłon: 173
Orzechowe ciasteczka z trzech składników, gotowe w pół godziny. Prościej się...
Odsłon: 23
Bardzo smaczny i prosty do zrobienia domowy pasztet świąteczny z kilku rodzaj...
Odsłon: 31
Makowiec na kruchym cieście z kratką to pyszne i tradycyjnie ciasto idealne n...
Odsłon: 1088
Witam serdecznie!!! Dzisiaj polecam pyszne śledzie wigilijne w zalewie octowe...
Odsłon: 173
Składniki
Z podanej porcji wody do garnka wlewamy 1 szklankę i dodajemy czosnek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i kolendrę zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 2-3 min. Do pozostałej wody /9 szklanek/ dodajemy sól zwykłą i sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Wlewamy gorącą zalewę i odstawiamy do wystygnięcia. Karkówkę myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu, zalewamy przygotowaną zalewą /mięso nie powinno wystawać ponad poziom zalewy/ i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie mięso wyjmujemy i osuszamy a następnie nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej i czosnku granulowanego. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy pokrojonymi w kostkę warzywami.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 2,5 godz. Jeśli podajemy karkówkę na ciepło warzywa z powstałym wywarem możemy zmiksować /i ewentualnie doprawić/ i w ten sposób otrzymamy pyszny sos do np. ziemniaków.