Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka marynowana w zalewie a potem pieczona w piekarniku to smaczne mięsko zarówno na ciepło jak i na zimno:)
Z podanej porcji wody do garnka wlewamy 1 szklankę i dodajemy czosnek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i kolendrę zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 2-3 min. Do pozostałej wody /9 szklanek/ dodajemy sól zwykłą i sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Wlewamy gorącą zalewę i odstawiamy do wystygnięcia.
Karkówkę myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu, zalewamy przygotowaną zalewą /mięso nie powinno wystawać ponad poziom zalewy/ i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie mięso wyjmujemy i osuszamy a następnie nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej i czosnku granulowanego. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy pokrojonymi w kostkę warzywami.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 2,5 godz.
Jeśli podajemy karkówkę na ciepło warzywa z powstałym wywarem możemy zmiksować /i ewentualnie doprawić/ i w ten sposób otrzymamy pyszny sos do np. ziemniaków.
Dobra marynata do karkówki to cały sekret grillowania, Zapraszam na filmik, z...
Odsłon: 14053
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 53
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 17
Kolorowy i przepyszny sernik, który w środku kryje niespodziankę, a i zewnątr...
Odsłon: 44
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 39
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 53
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 17
Kolorowy i przepyszny sernik, który w środku kryje niespodziankę, a i zewnątr...
Odsłon: 44
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 39
Składniki
Z podanej porcji wody do garnka wlewamy 1 szklankę i dodajemy czosnek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i kolendrę zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 2-3 min. Do pozostałej wody /9 szklanek/ dodajemy sól zwykłą i sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Wlewamy gorącą zalewę i odstawiamy do wystygnięcia. Karkówkę myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu, zalewamy przygotowaną zalewą /mięso nie powinno wystawać ponad poziom zalewy/ i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie mięso wyjmujemy i osuszamy a następnie nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej i czosnku granulowanego. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy pokrojonymi w kostkę warzywami.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 2,5 godz. Jeśli podajemy karkówkę na ciepło warzywa z powstałym wywarem możemy zmiksować /i ewentualnie doprawić/ i w ten sposób otrzymamy pyszny sos do np. ziemniaków.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pieczone bataty ze szpinakiem
Dania główne
Faszerowane papryki
Dania główne
Żeberka pieczone w miodzie i piwie
Dania główne
Calzone z nadzieniem mięsnym
Pieczone bataty ze szpinakiem
Idealne na wegeteriański obiad
Odsłon: 12
Faszerowane papryki
Sycące i smaczne, a do tego proste w przygotowaniu
Odsłon: 22