Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka marynowana w zalewie a potem pieczona w piekarniku to smaczne mięsko zarówno na ciepło jak i na zimno:)
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 86
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 376
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 2130
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 86
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 376
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 2130
Składniki
Z podanej porcji wody do garnka wlewamy 1 szklankę i dodajemy czosnek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i kolendrę zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 2-3 min. Do pozostałej wody /9 szklanek/ dodajemy sól zwykłą i sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Wlewamy gorącą zalewę i odstawiamy do wystygnięcia. Karkówkę myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu, zalewamy przygotowaną zalewą /mięso nie powinno wystawać ponad poziom zalewy/ i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie mięso wyjmujemy i osuszamy a następnie nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej i czosnku granulowanego. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy pokrojonymi w kostkę warzywami.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 2,5 godz. Jeśli podajemy karkówkę na ciepło warzywa z powstałym wywarem możemy zmiksować /i ewentualnie doprawić/ i w ten sposób otrzymamy pyszny sos do np. ziemniaków.