Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karkówka z włoskimi orzechami i ziołami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 224
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 224
Składniki
Natkę pietruszki, selera i dymki opłucz, dobrze strząśnij (będą bardziej aromatyczne) i drobno posiekaj. Wszystko wsyp do misy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, musztardę, sól, pieprz, orzechy, bułkę tartą i drobno rozkruszoną kromkę pełnoziarnistego chleba. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
Umytą i osuszoną karkówkę oprósz solą i obtocz mąką tortową ze wszystkich stron. Włóż ją do natłuszczonej brytfanki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175oC. Po 15 minutach podlej mięso szklanką wody i piecz jeszcze około 35 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij mięso z piekarnika i posmaruj równomiernie całą powierzchnię przygotowaną wcześniej masą orzechowo-ziołową. Karkówkę dopiekaj jeszcze około 30 minut. Karkówkę serwuj pokrojoną w dość grube plastry. Doskonale pasują do niej pieczone ziemniaki, suto posypane posiekaną natką.
90 minut, Porcja 560 kcal, Koszt porcji ok. 3,80 zł, Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie