Do góry

Dania główne Przepis na:

Karnawałowe Żeberka

Karnawałowe Żeberka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1208 Ocena: 14872

Dodano:

Odsłon: 1110

Delikatne, soczyste mięso z żeberek wieprzowych to doskonałe, sycące danie dla całej rodziny. Szybkie i proste wykonanie i niewielki zestaw podstawowych składników to dodatkowy plus dla zapracowanych Pań domu, ceniących swój czas spędzony w kuchni. Żeberka są pyszne i z pewnością możemy podać na różne dni świąteczne.

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki słodkiego sosu Chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karnawałowe Żeberka

Przygotowanie

  1. 1. Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze paski i przekłam do miski.
    2. Do mięsa dodaję wszystkie składniki pozostałe: sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką, ostrą paprykę, sos sojowy, oliwę sos chili, ketchup, ocet, miód i dokładnie mieszam z mięsem. Odstawiam na dwie godziny.

  2. 3. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

  3. 4. Danie gotowe.
    5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 listopada 2021 Jak nie lubię ogryzać kosteczek z kuraka i innych ptaszorów, to żeberka są wyjątkiem, który Lew lubi ;) Mniami :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń