Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć jedzenie karpia w Wigilię jest stosunkowo młodą tradycją, większość Polaków nie potrafi wyobrazić sobie świątecznej kolacji bez tej ryby. Są jednak i tacy, którzy jej nie lubią – głównie ze względu na jej mulisty posmak i aromat. Warto wiedzieć, że stosunkowo łatwo pozbyć się tych walorów karpia, który bez nich okazuje się bardzo smaczny. Przede wszystkim wybierz dobrej jakości rybę – świeżą, niezbyt młodą, ale nie większą niż dwukilogramową. Następnie postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, a na twój świąteczny stół trafi wyśmienity karp bez smaku mułu!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20660
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25214
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4399
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1204
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1337
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20660
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25214
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4399
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1204
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1337
Składniki
Opłucz całego karpia wrzątkiem i powstały szlam usuń nożem wraz z łuskami – dzięki temu pozbędziesz się śluzu, który jest jednym powodów mulistego posmaku ryby.
Spraw karpia – usuń wnętrzności, umyj rybę pod bieżąca wodą, usuń głowę (możesz przygotować na niej zupę rybną!), pokrój tusze na dzwonka, pozbywając się płetw (także przydadzą się na wywar do zupy).
Umieść dzwonka karpia w misce i zalej mlekiem – tak, by całkowicie zakryło rybę. Pozostaw na kilka godzin.
Osusz rybę ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek natrzyj solą i skrop sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw na około godzinę do lodówki.
Wymieszaj mąkę z bułką tartą. Obtaczaj w mieszance dzwonka karpia i smaż na rozgrzanym tłuszczu (na średniej mocy palnika) po kilka minut z każdej strony. Usmażone dzwonka odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.