Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć jedzenie karpia w Wigilię jest stosunkowo młodą tradycją, większość Polaków nie potrafi wyobrazić sobie świątecznej kolacji bez tej ryby. Są jednak i tacy, którzy jej nie lubią – głównie ze względu na jej mulisty posmak i aromat. Warto wiedzieć, że stosunkowo łatwo pozbyć się tych walorów karpia, który bez nich okazuje się bardzo smaczny. Przede wszystkim wybierz dobrej jakości rybę – świeżą, niezbyt młodą, ale nie większą niż dwukilogramową. Następnie postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, a na twój świąteczny stół trafi wyśmienity karp bez smaku mułu!
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 199
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2382
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4455
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 199
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2382
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4455
Składniki
Opłucz całego karpia wrzątkiem i powstały szlam usuń nożem wraz z łuskami – dzięki temu pozbędziesz się śluzu, który jest jednym powodów mulistego posmaku ryby.
Spraw karpia – usuń wnętrzności, umyj rybę pod bieżąca wodą, usuń głowę (możesz przygotować na niej zupę rybną!), pokrój tusze na dzwonka, pozbywając się płetw (także przydadzą się na wywar do zupy).
Umieść dzwonka karpia w misce i zalej mlekiem – tak, by całkowicie zakryło rybę. Pozostaw na kilka godzin.
Osusz rybę ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek natrzyj solą i skrop sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw na około godzinę do lodówki.
Wymieszaj mąkę z bułką tartą. Obtaczaj w mieszance dzwonka karpia i smaż na rozgrzanym tłuszczu (na średniej mocy palnika) po kilka minut z każdej strony. Usmażone dzwonka odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.