Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa. Podawaj go z masłem czosnkowo-koperkowym, który wzmocni smak ryby.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242373
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242373
Składniki
Filety z karpia umyj, osusz i podziel na mniejsze porcje. Z każdej strony posól, popieprz, a następnie skrop dość obficie sokiem z cytryny. Przełóż karpia do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posyp go startą skórką. Zostaw tak na około 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż na wierzch plasterki cytryny i włóż naczynie żaroodporne do piekarnika. Piecz przez około 30 minut.
W tym czasie zrób masło czosnkowo-koperkowe. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a koperek posiekaj. Miękkie masło rozetrzyj wraz z czosnkiem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. W trakcie delikatnie posól.
Kiedy karp się upiecze, przełóż go na talerz do podania. Na wierzchy gorącej jeszcze ryby wyłóż masło. Powinno się roztopić i dodać aromatu.