Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa. Podawaj go z masłem czosnkowo-koperkowym, który wzmocni smak ryby.
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4730
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4712
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44533
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 231
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4730
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4712
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44533
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 231
Składniki
Filety z karpia umyj, osusz i podziel na mniejsze porcje. Z każdej strony posól, popieprz, a następnie skrop dość obficie sokiem z cytryny. Przełóż karpia do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posyp go startą skórką. Zostaw tak na około 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż na wierzch plasterki cytryny i włóż naczynie żaroodporne do piekarnika. Piecz przez około 30 minut.
W tym czasie zrób masło czosnkowo-koperkowe. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a koperek posiekaj. Miękkie masło rozetrzyj wraz z czosnkiem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. W trakcie delikatnie posól.
Kiedy karp się upiecze, przełóż go na talerz do podania. Na wierzchy gorącej jeszcze ryby wyłóż masło. Powinno się roztopić i dodać aromatu.