Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp pieczony to doskonała alternatywa dla tradycyjnego długiego smażenia. Wystarczy kilka prostych kroków, aby usprawnić sobie czas w kuchni podczas świąt i nie tylko. Spróbuj tego przepisu, aby odkryć klasyczne danie w wyjątkowym wydaniu!
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 768
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1024
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2057
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 768
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1024
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2057
Składniki
Filety lub dzwonka z karpia dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem i odstaw na 20-30 minut, aby się zamarynowały.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż cebulę na złoty kolor. Dopraw ją solą, pieprzem i odrobiną cukru. Odstaw. Na tej samej patelni podsmaż na dość dużym ogniu karpia, z jednej i z drugiej strony. Wystarczy po 1-2 minuty.
W naczyniu żaroodpornym ułóż podsmażoną cebulę, a na nią podsmażonego karpia. Do naczynia wlej białe wino wytrawne lub bulion. Płyn powinien lekko przykrywać spód naczynia, aby ryba nie wyschła podczas pieczenia, ale nie w pełni ją zalewać. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw naczynie z karpiem i piecz przez około 30 minut.