Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp należy do tych wigilijnych dań, które się kocha, albo nie cierpi. Jeśli należysz do pierwszej grupy, spróbuj odtworzyć przepis Ewy Wachowicz na wybornego karpia pieczonego z musztardą i miodem. Przepis pochodzi z 530. odcinka programu "Ewa gotuje".
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67532
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1862
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67532
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1862
Składniki
Dzwonka karpia ułożyć w misce. Posolić i przełożyć plastrami cebuli. Odstawić na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc). Po tym czasie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.
Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować sosem z musztardy, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i oliwy.
Piec przez 10 minut w temp. 180 st. C.
Posypać usmażonymi na maśle płatkami migdałów. Udekorować cząstkami cytryny i tymiankiem.