W moim domu jadamy karpia nie tylko w Wigilię. Najczęściej pieczemy do w całości - w wersji z musztardą i ziołami jest przepyszny!
Karp pieczony z ziołami i musztardą
Składniki
- Karp - 1 - wypatroszony, bez łusek i głowy
- Marynata:
- Olej - 1 łyżka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sok z cytyny - 1 łyżeczka
- Musztarda - 1 łyżeczka (u mnie truflowa, ale może być dowolna ostra)
- Zioła:
- Świeże gałązki ziół - tymianku i rozmarynu
Składniki
- Karp - 1 - wypatroszony, bez łusek i głowy
- Marynata:
- Olej - 1 łyżka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sok z cytyny - 1 łyżeczka
- Musztarda - 1 łyżeczka (u mnie truflowa, ale może być dowolna ostra)
- Zioła:
- Świeże gałązki ziół - tymianku i rozmarynu
Etapy przygotowania
Składniki na marynatę mieszamy. Sprawionego i oczyszczonego karpia nacinamy u góry - głęboko, do samych ości. Nacieramy do marynatą i obkładamy ziołami (zarówno w środku jak i na zewnątrz). Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Jeśli karp waży powyżej 1 kg trzeba potrzymać do co najmniej 50 minut.

Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 866
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2739
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3200
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 866
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2739
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3200
Składniki
- Karp - 1 - wypatroszony, bez łusek i głowy
- Marynata:
- Olej - 1 łyżka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sok z cytyny - 1 łyżeczka
- Musztarda - 1 łyżeczka (u mnie truflowa, ale może być dowolna ostra)
- Zioła:
- Świeże gałązki ziół - tymianku i rozmarynu
Składniki na marynatę mieszamy. Sprawionego i oczyszczonego karpia nacinamy u góry - głęboko, do samych ości. Nacieramy do marynatą i obkładamy ziołami (zarówno w środku jak i na zewnątrz). Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Jeśli karp waży powyżej 1 kg trzeba potrzymać do co najmniej 50 minut.
Wasze zdjęcia do przepisu
Przepis na czasie , musztarda potaniała !
Swietna marynata, dzieki za ciekawy pomysl na karpia.