Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp w galarecie to danie w sam raz na świąteczny stół, ale jeśli się w nim rozsmakujesz, przygotuj je o dowolnej porze roku. Zamiast karpia, który poza sezonem nie jest łatwo dostępny, możesz użyć innej ryby.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8577
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 581
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8577
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 581
Składniki
Starannie oczyszczoną, wyfiletowaną rybę pokrój na nieduże kawałki. Niewykorzystane części ryby (łeb, kręgosłup, płetwy) odłóż do przygotowania bulionu. Mięso dopraw solą i pieprzem. Owiń folią spożywczą i odstaw na czas dalszych przygotowań.
Włóż do garnka pozostałości karpia i obrane, pokrojone na kawałki warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę. Zalej 2 l zimnej wody. Zagotuj.
Wyłów z garnka szumowiny. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez około 20-30 minut.
Przecedź bulion. Marchewkę pokrój na plasterki. Resztę warzyw wykorzystaj do innych celów (np. do sałatki jarzynowej).
Ponownie zagotuj przecedzony bulion, tym razem z dodatkiem pokrojonej ryby. Gotuj przez 15-20 minut na wolnym ogniu – do miękkości ryby.
Przełóż rybę do półmiska lub większej salaterki. Bulion dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości bulionu. Dodaj do garnka z bulionem. Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Pokrój jajka w plastry. Dołóż do naczynia z karpiem wraz z pokrojoną marchewką i rozdrobnioną natką pietruszki. Zalej składniki tężejącym bulionem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.