Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp wigilijny

Karp wigilijny

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 75

Dodano:

Odsłon: 456

Nie znoszę karpia. Tego zrobilam, bo przepis wydał mi się ciekawy a i chcialam zrobić przyjemność mężowi. Okazało się, że karp jest rewelacyjny! Nawet te porcje, które zamroziłam i zjedliśmy później były przepyszne. Jest pachnący i bardzo soczysty. Kompletnie nie czuć błotem.Tak więc był to mój pierwszy karp zjedzony ze smakiem i na pewno nie po raz ostatni. Polecam.

Składniki

  • karp oczyszczony i pokrojony w dzwonka
  • mleko (ok. 1 szklanki)
  • starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego lub jałowca
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól
  • dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • płatki migdałów lub wiórki z cytryny (do ozdoby - bez tego i tak jest pyszne)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę z przypraw i cytryny. Mieszamy ją z mlekiem. Wlewamy do półmiska i namaczamy w niej rybę. Wstawiamy na noc do lodówki.

  2. Następnego dnia odsączamy rybę z dwóch stron papierowym ręcznikiem. Obtaczamy ją w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.

  3. Smażymy karpia na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony, aż uzyska złoty kolor.

  4. Ozdabiamy wg uznania płatkami migdałowymi lub wiórkami cytrynowymi. Skrapiamy sokiem cytrynowym i gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń