Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze na kapuście.

Kartacze na kapuście.

Autor:

Przepisów i artykułów: 2647 Ocena: 20980

Dodano:

Odsłon: 6099

Staropolskie danie na wykwintny obiad.

Składniki

  • Ziemniaki 2 kg
  • Kasza manna 1 kg
  • sól i pieprz do smaku
  • Wędlina 20 dg
  • Kapusta biała 1 główka
  • Cebula biała 1 szt
  • Masło 1/2 kostki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kartacze na kapuście.

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Surowe ziemniaki trzemy na tarce, a następnie przekładamy je do lnianego woreczka i odcedzamy. Zbitą masę mieszamy z surową kaszą i przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy na dłoni owalne placuszki i nakładamy pokrojoną wędlinę do środka.

  2. Owijamy gotowe kartacze w kapustę i układamy do naczynia żaroodpornego.

  3. Następnie kroimy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Polewamy omastą ułożone w naczyniu kartacze. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 60 minut w temp 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń