Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z dnia poprzedniego ugotowanych ziemniaków oraz pozostałego z rosołu mięsa – nic się nie zmarnuje. Kartacze są pyszne, idealnie smakują z sosem grzybowym. Tym razem sos grzybowy bez śmietany, dominuje w nim smak grzybów – to lubię!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 71
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 71
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Ziemniaki zmielić w maszynce, dodać skrobie , jajka i wyrobić ręcznie masę. Mięso z rosołu obrać , zmielić wraz z cebulą i czosnkiem w maszynce, dodać zimny rosół i przyprawy, dobrze wymieszać. Nabierać po około 2 łyżki masy ziemniaczanej, uformować kulkę , spłaszczyć ja na placek . Na środku każdego placka umieszczać po łyżce nadzienia mięsnego. Sklejać , rolować nadając kluską owalny kształt. Kartacze gotować we wrzącej , osolonej wodzie na małym ogniu przez około 15 minut. Odcedzić. Sos grzybowy - cebule posiekać, grzyby pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz tymiankiem. Bulion wlać do grzybów, tak, aby lekko je przykrył, zagotować. Mieszać od czasu do czasu, żeby grzyby się nie przypaliły. Gdy grzyby będą miękkie, a sos się zredukuje, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kartacze podawać polane gorącym sosem grzybowym i posypane posiekaną natką pietruszki.