Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym

Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 956

Dodano:

Odsłon: 29526

Z podanego przepisu wyszło mi 14 sztuk.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1,5 kg surowych ziemniaków
  • 4 ziemniaki gotowane
  • 6 – 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • Składniki na nadzienie:
  • 500 g wieprzowiny ( u mnie łopatka)
  • 3 marchewki
  • ½ selera
  • 2 pietruszki
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 listki laurowe
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Sól do smaku
  • 1 jajko
  • ½ kg cebuli
  • Olej
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania ciasta:
    4 ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i zmielić.

    Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach a następnie odcedzić z wody.
    Surowe i gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść jednolite ciasto.

  2. Sposób wykonania nadzienia:
    Mięso pokroić na mniejsze części i ugotować w wodzie z dodatkiem obranych warzyw, kostek rosołowych, ziela angielskiego, liści laurowych. Całość gotować ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięso i warzywa odcedzić z wody i wystudzić.

    Wystudzone mięso zmielić wraz z warzywami 1 raz.

    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

    Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko.
    Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze.

  3. Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut od chwili wypłynięcia.
    Po ugotowaniu podawać gorące z usmażoną cebulką.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 09 października 2015 To są pyzy, tylko wielkie jak kartacze.
Kartacze to mięso surowe mielone. Może być z dodatkiem suchej bułki namoczonej, jeśli ktoś chce mieć bardzo miękie nadzienie. Mięso doprawione tylko solą i pieprzem. Jeśli kto chce można dodać troszeczkę cebuli i majeranku. Kartacze układa się w garnku z wrzącą wodą i gotuje aż mięso i ziemniaki będą ugotowane. Podaje się ze smażoną cebulką i skwarkami z wędzonej słoniny. Jeśli kto lubi, przed zaskwarzeniem można kartacze polać zagęszczoną wodą powstałą w czasie gotowania kartaczy / mnie lepiej smakują z dodatkiem zagęszczonej wody/.

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 09 października 2015 Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że te prawdziwe kartacze robi się z mięsa surowego i chyba dłużej się gotuje. Twój przepis to chyba pyzy? Fajny sposób na wykorzystanie mięsa np z rosołu :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 22 lutego 2014 to danie jest przepyszne ! jadlam latem 2013 w restauracji w Baligrodzie (BIESZCZADY) napewno zrobie,dzieki za recepte,pozdrawiam

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń