Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu wyszło mi 14 sztuk.
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 55
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 811
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 121
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 55
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 811
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 121
Składniki
Sposób wykonania ciasta: 4 ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i zmielić. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach a następnie odcedzić z wody. Surowe i gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść jednolite ciasto.
Sposób wykonania nadzienia: Mięso pokroić na mniejsze części i ugotować w wodzie z dodatkiem obranych warzyw, kostek rosołowych, ziela angielskiego, liści laurowych. Całość gotować ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięso i warzywa odcedzić z wody i wystudzić. Wystudzone mięso zmielić wraz z warzywami 1 raz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze.
Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu podawać gorące z usmażoną cebulką. Smacznego :-)