Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Katroflaka podawać można na ciepło jak i na zimno. Jako danie solo lub jako dodatek np do żurku.
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Miękkie przepuszczamy przez prasę lub dusimy na gładką masę, przyprawiamy pieprzem, magą oraz 2 łyżkami masła. kasze gotujemy 15 minut i łączymy z masa ziemniaczaną. Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 nierówne części. Blachę smarujemy pozostałym masłem. Większą część ciasta wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blachę bo wystawało poza brzegi. Następnie nakładamy farsz i wygładzamy go by nie było pofałdowań np. długiem nożem. Drugą mniejsza część ciasta wałkujemy jak poprzednio i przykrywamy plackiem farsz łącząc brzegi ciast. Ja zlepiam brzegi taką metoda jak przy zlepianiu pierogów. Gdy brzegi będą za duże, zbędną część można odkroić nożem. Powierzchnię smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku w temp. ok 190 stopni przez 1,5 godziny. Katroflaka podawać można na ciepło jak i na zimno. Solo z barszczykiem lub jako dodatek np do żurku. Ja sięgam kiedy mam na to ochotę :-)
Wegetariański kartoflak bez mięsa, skwarek i zwierzęcego tłuszczu. Jako dodan...
Odsłon: 2902
Do sałatki dodajemy pokrojoną kapustę pekińska,mieszankę warzyw meksykańskich...
Odsłon: 32
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1803
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 203
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32573
Do sałatki dodajemy pokrojoną kapustę pekińska,mieszankę warzyw meksykańskich...
Odsłon: 32
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1803
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 203
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32573
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Miękkie przepuszczamy przez prasę lub dusimy na gładką masę, przyprawiamy pieprzem, magą oraz 2 łyżkami masła. kasze gotujemy 15 minut i łączymy z masa ziemniaczaną. Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 nierówne części. Blachę smarujemy pozostałym masłem. Większą część ciasta wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blachę bo wystawało poza brzegi. Następnie nakładamy farsz i wygładzamy go by nie było pofałdowań np. długiem nożem. Drugą mniejsza część ciasta wałkujemy jak poprzednio i przykrywamy plackiem farsz łącząc brzegi ciast. Ja zlepiam brzegi taką metoda jak przy zlepianiu pierogów. Gdy brzegi będą za duże, zbędną część można odkroić nożem. Powierzchnię smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku w temp. ok 190 stopni przez 1,5 godziny. Katroflaka podawać można na ciepło jak i na zimno. Solo z barszczykiem lub jako dodatek np do żurku. Ja sięgam kiedy mam na to ochotę :-)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Dania główne
Schab w sosie
Dania główne
Duszony udziec z indyka
Dania główne
Zapiekanka ryżowa z cukinią
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej smakują równie wyśmienicie jak tradycyjne, ale s...
Odsłon: 18
Schab w sosie
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 141