Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Katroflaka podawać można na ciepło jak i na zimno. Jako danie solo lub jako dodatek np do żurku.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6901
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5109
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2089
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6901
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5109
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2089
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Miękkie przepuszczamy przez prasę lub dusimy na gładką masę, przyprawiamy pieprzem, magą oraz 2 łyżkami masła. kasze gotujemy 15 minut i łączymy z masa ziemniaczaną. Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 nierówne części. Blachę smarujemy pozostałym masłem. Większą część ciasta wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blachę bo wystawało poza brzegi. Następnie nakładamy farsz i wygładzamy go by nie było pofałdowań np. długiem nożem. Drugą mniejsza część ciasta wałkujemy jak poprzednio i przykrywamy plackiem farsz łącząc brzegi ciast. Ja zlepiam brzegi taką metoda jak przy zlepianiu pierogów. Gdy brzegi będą za duże, zbędną część można odkroić nożem. Powierzchnię smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku w temp. ok 190 stopni przez 1,5 godziny. Katroflaka podawać można na ciepło jak i na zimno. Solo z barszczykiem lub jako dodatek np do żurku. Ja sięgam kiedy mam na to ochotę :-)