Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną nazwę. Wszędzie jest regionalnym przysmakiem, smacznym i sytym na każdą okazję.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5561
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 765
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3997
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5561
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 765
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3997
Składniki
Czosnek, cebulę, ziemniaki obieramy. Wraz z pokrojoną w kostkę słoniną boczkową, cebulę i czosnek smażymy na złocisty kolor. Ziemniaki trzemy jak na placki. Odciskamy sok z ziemniaków. Osiadły na dnie miski krochmal dodajemy do startych ziemniaków. Doprawiamy solą majerankiem, czubrycą oraz pieprzem naturalnym i ziołowym. Masa musi być dobrze doprawiona.
Dodajemy jajko, cebulę z czosnkiem i wytopione skwarki ze słoniny boczkowej. Wszystko dobrze razem mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Ponownie mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowaną masą wypełniamy dokładnie formę żaroodporną, posypujemy górę bułką tartą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190°C góra/dół przez około 1,5 godziny.
Uwagi: Babkę ziemniaczaną spożywam na gorąco, opieczoną na maśle klarowanym samą z kwaśną śmietaną, z kefirem lub jako dodatek do mięsa. Kartoflak nie jest przypalony, taki lubię.