Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną nazwę. Wszędzie jest regionalnym przysmakiem, smacznym i sytym na każdą okazję.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10413
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5999
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12852
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4595
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10413
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5999
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12852
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4595
Składniki
Czosnek, cebulę, ziemniaki obieramy. Wraz z pokrojoną w kostkę słoniną boczkową, cebulę i czosnek smażymy na złocisty kolor. Ziemniaki trzemy jak na placki. Odciskamy sok z ziemniaków. Osiadły na dnie miski krochmal dodajemy do startych ziemniaków. Doprawiamy solą majerankiem, czubrycą oraz pieprzem naturalnym i ziołowym. Masa musi być dobrze doprawiona.
Dodajemy jajko, cebulę z czosnkiem i wytopione skwarki ze słoniny boczkowej. Wszystko dobrze razem mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Ponownie mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowaną masą wypełniamy dokładnie formę żaroodporną, posypujemy górę bułką tartą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190°C góra/dół przez około 1,5 godziny.
Uwagi: Babkę ziemniaczaną spożywam na gorąco, opieczoną na maśle klarowanym samą z kwaśną śmietaną, z kefirem lub jako dodatek do mięsa. Kartoflak nie jest przypalony, taki lubię.