Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne połączenie ziemniaków, boczku, kiełbasy i cebuli zwane także potocznie babką ziemniaczaną lub rejbakiem. To proste do przygotowania i sycące danie idealnie nadające się na rodzinny obiad. Równie pysznie smakuje też następnego dnia podsmażony na patelni.
blacha do pieczenia o wymiarach 36x25x6 cm
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 7
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 19
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1985
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 28
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 7
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 19
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1985
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 28
Składniki
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. 2 cebule obrać i pokroić. Na patelni podgrzać olej, dodać pokrojony boczek i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i również podsmażyć z każdej strony do zarumienienia. Na koniec dodać pokrojone cebulki, smażyć od czasu do czasu mieszając, aż boczek i kiełbasa będą pięknie podpieczone, a cebulka zmięknie i zeszkli się.
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostałą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach oraz odsączyć z nadmiaru skrobi (na durszlaku bądź przy pomocy ściereczki).
Ziemniaki włożyć do głębokiej miski, wymieszać ze sobą. Następnie dodać 3 rozkłócone wcześniej jajka, 5 łyżek mąki pszennej i ok. 500 ml mleka i dokładnie wymieszać. Do masy dodać wcześniej podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę i przemieszać. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Blachę do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Na blachę wylać równomiernie masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2 godzin lub do momentu uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia wierzchu. Smacznego!