Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne połączenie ziemniaków, boczku, kiełbasy i cebuli zwane także potocznie babką ziemniaczaną lub rejbakiem. To proste do przygotowania i sycące danie idealnie nadające się na rodzinny obiad. Równie pysznie smakuje też następnego dnia podsmażony na patelni.
blacha do pieczenia o wymiarach 36x25x6 cm
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13361
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4211
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 509
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 412
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 460
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13361
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4211
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 509
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 412
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 460
Składniki
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. 2 cebule obrać i pokroić. Na patelni podgrzać olej, dodać pokrojony boczek i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i również podsmażyć z każdej strony do zarumienienia. Na koniec dodać pokrojone cebulki, smażyć od czasu do czasu mieszając, aż boczek i kiełbasa będą pięknie podpieczone, a cebulka zmięknie i zeszkli się.
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostałą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach oraz odsączyć z nadmiaru skrobi (na durszlaku bądź przy pomocy ściereczki).
Ziemniaki włożyć do głębokiej miski, wymieszać ze sobą. Następnie dodać 3 rozkłócone wcześniej jajka, 5 łyżek mąki pszennej i ok. 500 ml mleka i dokładnie wymieszać. Do masy dodać wcześniej podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę i przemieszać. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Blachę do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Na blachę wylać równomiernie masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2 godzin lub do momentu uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia wierzchu. Smacznego!