Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne połączenie ziemniaków, boczku, kiełbasy i cebuli zwane także potocznie babką ziemniaczaną lub rejbakiem. To proste do przygotowania i sycące danie idealnie nadające się na rodzinny obiad. Równie pysznie smakuje też następnego dnia podsmażony na patelni.
blacha do pieczenia o wymiarach 36x25x6 cm
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 498
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10191
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13463
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2723
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 498
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10191
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13463
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2723
Składniki
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. 2 cebule obrać i pokroić. Na patelni podgrzać olej, dodać pokrojony boczek i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i również podsmażyć z każdej strony do zarumienienia. Na koniec dodać pokrojone cebulki, smażyć od czasu do czasu mieszając, aż boczek i kiełbasa będą pięknie podpieczone, a cebulka zmięknie i zeszkli się.
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostałą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach oraz odsączyć z nadmiaru skrobi (na durszlaku bądź przy pomocy ściereczki).
Ziemniaki włożyć do głębokiej miski, wymieszać ze sobą. Następnie dodać 3 rozkłócone wcześniej jajka, 5 łyżek mąki pszennej i ok. 500 ml mleka i dokładnie wymieszać. Do masy dodać wcześniej podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę i przemieszać. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Blachę do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Na blachę wylać równomiernie masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2 godzin lub do momentu uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia wierzchu. Smacznego!