Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kartoflanka z jajkiem i kaszą jęczmienną"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 534
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1419
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 114
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 396
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 534
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1419
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 114
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 396
Składniki
Kaszę opłucz na sicie, a następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, osącz. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Obraną cebulę drobno poszatkuj. Oczyść włoszczyznę, pokrój w kostkę. Możesz też użyć mrożonej włoszczyzny.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Dodaj poszatkowaną cebulę oraz kminek. Chwilę smaż razem. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę. Całość zasyp mąką, wymieszaj i zasmaż na złoto.
Przesmażone zalej zimnym bulionem warzywnym (może być z kostki). Dodaj pokrojone ziemniaki, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut). Dodaj 1 roztrzepane jajko.
Pozostałe 2 jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i przekrój na połówki. Zupę z roztrzepanym jajkiem zagotuj, mieszając. Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
Wmieszaj ugotowaną kaszę. Zupę rozlej do miseczek. Podawaj z połówkami jajek.Źródło: Świat kobiety