Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdemu zdarza się ugotować za dużo. Czasem to nawet dobrze, o ile nadmiar dotyczy kotletów schabowych czy zapiekanki warzywnej – mamy gotowy obiad na drugi dzień. Problem sprawiają nam najczęściej ziemniaki, które odgrzewane są zwyczajnie niesmaczne, nawet jeśli wciąż zdatne do spożycia. Nadmiar ugotowanych ziemniaków często zalega zapomniany w lodówce, aż trafi do kosza. A przecież nikt nie lubi marnotrawstwa. Warto więc odkryć możliwości kulinarne, jakie stwarzają ugotowane ziemniaki. Nadają się nie tylko do natychmiastowego spożycia. Prawdę mówiąc, kąski ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków są o wiele lepsze niż ze świeżych! Znacznie łatwiej na przykład uformować z nich smakowite placuszki z sosem czosnkowym.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32516
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9695
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2178
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32516
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9695
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2178
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Składniki
Połącz składniki na sos i odstaw go na co najmniej pół godziny do lodówki.
Ziemniaki rozgnieć praską na purée. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Rozkłóć jajko.
Wszystkie składniki połącz w misce w jednolitą masę. Uformuj z niej niewielkie placuszki i obsmaż je na rozgrzanym oleju (z obu stron), aż staną się złociste. Aby się nie przypaliły, smaż na średnim ogniu.
Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.