Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza ta gości u mnie w domu co najmniej kilka razy w roku, a także jest jako jedno z dań na wigilijnym stole. Kasza jest smaczna i zdrowa. Do kaszy możemy użyć suszonych śliwek węgierek lub stanlej, duże śliwki warto przekroić na połówki.
garnek, łyżka stołowa, mała łyżeczka,
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 497
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2692
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 497
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2692
Składniki
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką , stawiamy na ogniu. Na wrząc wodę wsypujemy kaszę, mieszamy, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie mieszamy klika razy.
Na końcu gotowania, gdy kasza jest już miękka dodajemy cukier do smaku, dokładnie mieszamy. Wsypujemy śliwki, ponownie mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie kasza wystygnie i wsiąknie resztę wody. Lekko ciepłą kaszę przekładamy na talerze, podajemy na stół.