Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza ta gości u mnie w domu co najmniej kilka razy w roku, a także jest jako jedno z dań na wigilijnym stole. Kasza jest smaczna i zdrowa. Do kaszy możemy użyć suszonych śliwek węgierek lub stanlej, duże śliwki warto przekroić na połówki.
garnek, łyżka stołowa, mała łyżeczka,
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15774
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1499
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15774
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1499
Składniki
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką , stawiamy na ogniu. Na wrząc wodę wsypujemy kaszę, mieszamy, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie mieszamy klika razy.
Na końcu gotowania, gdy kasza jest już miękka dodajemy cukier do smaku, dokładnie mieszamy. Wsypujemy śliwki, ponownie mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie kasza wystygnie i wsiąknie resztę wody. Lekko ciepłą kaszę przekładamy na talerze, podajemy na stół.