Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza ta gości u mnie w domu co najmniej kilka razy w roku, a także jest jako jedno z dań na wigilijnym stole. Kasza jest smaczna i zdrowa. Do kaszy możemy użyć suszonych śliwek węgierek lub stanlej, duże śliwki warto przekroić na połówki.
garnek, łyżka stołowa, mała łyżeczka,
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1054
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666499
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1054
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666499
Składniki
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką , stawiamy na ogniu. Na wrząc wodę wsypujemy kaszę, mieszamy, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie mieszamy klika razy.
Na końcu gotowania, gdy kasza jest już miękka dodajemy cukier do smaku, dokładnie mieszamy. Wsypujemy śliwki, ponownie mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie kasza wystygnie i wsiąknie resztę wody. Lekko ciepłą kaszę przekładamy na talerze, podajemy na stół.