Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę szybkiego, niedrogiego i prostego w przygotowaniu dania. Kasza jęczmienna w połączeniu z szynką i warzywami to dobry sposób na błyskawiczny obiad, który będzie pożywny i smaczny. Tego typu połączenie będzie także świetnym posiłkiem do pracy. Wystarczy włożyć porcję do lunch boxa, którą będziemy mogli zjeść na zimno lub podgrzać ją w kuchence mikrofalowej.
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 70493
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 504
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15482
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3326
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 70493
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 504
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15482
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3326
Składniki
Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez chwilę, aż ta się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę paprykę, marchewkę i pietruszkę, przesmażamy i zalewamy bulionem - dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie (najlepiej al dente) dodajemy do nich ugotowaną kaszę jęczmienną, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i ostrą papryką, dokładnie mieszamy i gotowe! Danie możemy podać także z odrobiną startego parmezanu. Życzę smacznego! :)