Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszaki - mielone z kaszą gryczaną

Kaszaki - mielone z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 637 Ocena: 5463

Dodano:

Odsłon: 614

Prawie tradycyjne mielone ale z kaszą gryczaną. Prawie gołąbki ale bez kapusty. Smaczne zarówno na ciepło jak i zimno.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 60 dag
  • jajka 2 szt
  • kasza gryczana 1 woreczek
  • bułka tarta 5 łyżek
  • mleko 0,75 szklanki
  • pieprz mielony 1 łyżeczka płaska
  • sól do smaku
  • cebula 1 szt
  • smalec do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kaszaki - mielone z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy, wysypujemy z woreczka i studzimy.
    Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy na 10-15 min - powinna powstać gesta papka. Do bułki tartej dodajemy mięso mielone, wystudzoną kaszę, drobno posiekaną cebulę /- żeby była delikatniejsza możemy przelać ją na sicie wrzątkiem/, wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy smalec /lub inny tłuszcz/. Z masy mięsnej formujemy mielone i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z sałatką, surówką z ziemniakami lub jako dodatek do kanapek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń