Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawie tradycyjne mielone ale z kaszą gryczaną. Prawie gołąbki ale bez kapusty. Smaczne zarówno na ciepło jak i zimno.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy, wysypujemy z woreczka i studzimy. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy na 10-15 min - powinna powstać gesta papka. Do bułki tartej dodajemy mięso mielone, wystudzoną kaszę, drobno posiekaną cebulę /- żeby była delikatniejsza możemy przelać ją na sicie wrzątkiem/, wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy.
Na patelni rozgrzewamy smalec /lub inny tłuszcz/. Z masy mięsnej formujemy mielone i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z sałatką, surówką z ziemniakami lub jako dodatek do kanapek.