Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kaszanka zrobiona na kaszy jęczmiennej z dodatkiem ugotowanych i zmielonych mięs z przyprawami. Użyto jako dodatek mięsa z indyczych serc, podgardla, skóry z golonki i wątróbek z indyka. Kaszanka jest idealna na grilla.
garnek do parzenia, termometr, nadziewarka, większa miska,
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Składniki
Ugotowane mięsa, serca, podgardle i skórę z golonki studzimy i mielimy przez sitko 6 mm, wątróbki parzymy 15 minut i również mielimy razem z mięsem. Wywar (3 litry) z gotowanego mięsa zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i gotujemy do momentu gdy kasze zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć, około 15 minut. Podczas gotowania cały czas mieszamy. Gdy na 60% kasze będą spęczniałe kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. W tym czasie kasze dojdą nam idealnie. Po 30 minutach odkrywamy garnek i mieszamy co kilkanaście minut całą zawartość i czekamy aż wystygnie. Do ostudzonej kaszy dodajemy zmielone mięsa i przyprawy, dokładnie mieszamy wszystkie składniki, w razie potrzeby możemy wlać 200 ml wywaru z gotowanych mięs. W między czasie płuczemy jelita wieprzowe w kilku wodach. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jelita formułując je w krążki lub kiełbaski o długości 12-15 cm. Gotowe kaszanki parzymy w 75 stopniach Celsjusza 30 minut. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Kaszankę możemy mrozić, konsumować zaraz po sparzeniu, usmażoną lub upieczoną na grillu, jest naprawdę pyszna. Smacznego !!!