Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszotto z pęczaku i młodej kapusty

Kaszotto z pęczaku i młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 2310 Ocena: 51306

Dodano:

Odsłon: 15385

Lekko, prosto i smacznie. Tym charakteryzuje się kaszotto z pęczaku i młodej kapusty. Niesamowitego aromatu dodaje świeży koperek.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1/4 młodej kapusty
  • 70 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • koperek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kaszotto z pęczaku i młodej kapusty

Przygotowanie

  1. Na rozgrzane masło wrzucamy kaszę i posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy. Dolewamy białe wino, dusimy na wolnym ogniu do odparowania.

    Następnie zalewamy szklanką bulionu. Cały czas mieszając dusimy na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez kaszę. Do kaszy dolewamy kolejną porcję bulionu, tym razem mniejszą, mniej więcej 100 ml. Wrzucamy posiekaną kapustę, dusimy do miękkości kaszy i kapusty, w miarę potrzeby dolewamy bulion.

    Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy z posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 12 sierpnia 2016 Takiego nie robiłam - zawsze robiłam z cukinią i porem, ale to jest PYCHA Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

viaderko 22 maja 2016 Smakowało :) Bardzo fajny i prosty pomysł na smaczne jedzenie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 29 kwietnia 2016 Wspaniałe i niezwykle smakowite połączenie :) <3 Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 29 kwietnia 2016 Chyba się pokuszę o zrobienie takich pyszności na długi weekend majowy!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń