Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co u was dziś w waszym menu obiadowym ? U mnie plastry łopatki wieprzowej w sosie zaciągniętym mąką ziemniaczaną, zapewne będzie to dla was nowość albo i nie u mnie w domu rodzinnym mama często w ten sposób robi sosy
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3771
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3814
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3771
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3814
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Składniki
Przygotowaną łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć pokroić na porcje jakie nam potrzebne odkroić nadmiar tłuszczu z mięsa, do przygotowanych kawałków mięsa wsypać przyprawy oraz wlać łyżeczkę oleju i całość wmasować rękoma aby przyprawy wchłonęły do mięsa
Jak już mamy przygotowane mięso w przyprawach wtedy rozgrzać patelnię na rozgrzaną ułożyć plastry - kawałki łopatki w przyprawach i obsmażyć z każdej strony na ładny brązowy kolor. Gdy mięso jest już ładnie obsmażone wtedy wlać koniecznie przegotowaną letnią wodę ( dodając zimną mięso będzie się dłużej dusić i będzie twarde ). Jak już wlana woda wtedy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu dusić tak długo aż mięso będzie miękkie i wyparuje z niego większa połowa wlanej wody a w trakcie duszenia dodać marchew startą na drobnych oczkach jarzynowych
Jak już mięso jest wystarczająco miękkie a większość wody wyparowała dodać ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe zamieszać i chwilę poddusić na bardzo wolnym ogniu a w międzyczasie do szklanki wlać 50 ml wody i wsypać mąkę ziemniaczaną rozmieszać a następnie wlać przygotowany rozczyn z mąki do duszącego się mięsa zwiększyć ogień i zagotować cały czas mieszając do czasu zrobienia się sosu. Gdy sos już powstał zdjąć z ognia i dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki i kopru, zamieszać i gotowe
Tak przygotowane kawałki łopatki wieprzowej w sosie z mąki ziemniaczanej podałam na mieszance sałat z ziemniakami oraz jako dodatek moje własne grzybki opieńki w zalewie octowej które robiłam na zimę. Mięso wyszło cudownie mięciutkie a dzięki duszeniu nie było suche lecz wilgotne z czystym sumieniem polecam przygotowanie w ten sposób mięsa a zwłaszcza w takim sosie i co najważniejsze jest bez śmietany a równie pyszne jakby była śmietana, jeżeli ktoś nie toleruje zieleniny można ją pominąć