Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kazandibi to klasyczny deser kuchni tureckiej. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, choć jego pierwsze wykonanie może nastręczać wielu pytań i wątpliwości. To karmelizowany budyń mleczny na zimno, który wręcz rozpływa się w ustach. Smakuje nieziemsko właśnie dzięki skarmelizowanemu cukrowi na dnie.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20543
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10096
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 302
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20543
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10096
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 302
Składniki
Jeśli nie masz gotowej mąki ryżowej, przygotuj ją samodzielnie. Zblenduj ryż na wysokich obrotach do uzyskania konsystencji zbliżonej do pyłu.
Wlej mleko do dużego garnka. Dodaj cukier, skrobię, mąkę ryżową. Zagotuj całość na średnim ogniu, cały czas ubijając masę trzepaczką, by zapobiec powstawaniu grudek. Budyń powinien zawrzeć i być dość gęsty.
Zdejmij budyń z ognia i miksuj go przez 5-8 minut, by lekko ostygł i stał się gładki.
Niewielkie i przezroczyste naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 15x15 cm wysmaruj margaryną. Posyp dno cukrem pudrem i go rozprowadź. Przelej do środka budyń.
Kuchenkę z płytą grzewczą rozgrzej do niskiej lub średniej temperatury. Postaw na niej naczynie i zacznij karmelizować cukier, dość często obracając naczynie. Obserwuj proces karmelizacji, by cukier równomiernie zbrązowiał.
Jeśli nie masz kuchenki z płytą, możesz spróbować karmelizować cukier nad ogniem – nie stawiaj naczynia na palniku, a trzymaj je w chronionych dłoniach nad źródłem ciepła. Możesz też wykorzystać piekarnik. Naczynie z cukrem wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. Celsjusza (przed wlaniem budyniu). Powoli skarmelizuj spód, a następnie wyjmij go i szybko przelej do niego budyń.
Gotowe kazandibi schłodź w kąpieli wodnej do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na 6-8 godzin.
Kazandibi podawaj na zimno, posypane cynamonem, najlepiej z bitą śmietaną lub gałką lodów.