Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kazandibi to klasyczny deser kuchni tureckiej. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, choć jego pierwsze wykonanie może nastręczać wielu pytań i wątpliwości. To karmelizowany budyń mleczny na zimno, który wręcz rozpływa się w ustach. Smakuje nieziemsko właśnie dzięki skarmelizowanemu cukrowi na dnie.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 717
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31345
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 431
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 717
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31345
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 431
Składniki
Jeśli nie masz gotowej mąki ryżowej, przygotuj ją samodzielnie. Zblenduj ryż na wysokich obrotach do uzyskania konsystencji zbliżonej do pyłu.
Wlej mleko do dużego garnka. Dodaj cukier, skrobię, mąkę ryżową. Zagotuj całość na średnim ogniu, cały czas ubijając masę trzepaczką, by zapobiec powstawaniu grudek. Budyń powinien zawrzeć i być dość gęsty.
Zdejmij budyń z ognia i miksuj go przez 5-8 minut, by lekko ostygł i stał się gładki.
Niewielkie i przezroczyste naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 15x15 cm wysmaruj margaryną. Posyp dno cukrem pudrem i go rozprowadź. Przelej do środka budyń.
Kuchenkę z płytą grzewczą rozgrzej do niskiej lub średniej temperatury. Postaw na niej naczynie i zacznij karmelizować cukier, dość często obracając naczynie. Obserwuj proces karmelizacji, by cukier równomiernie zbrązowiał.
Jeśli nie masz kuchenki z płytą, możesz spróbować karmelizować cukier nad ogniem – nie stawiaj naczynia na palniku, a trzymaj je w chronionych dłoniach nad źródłem ciepła. Możesz też wykorzystać piekarnik. Naczynie z cukrem wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. Celsjusza (przed wlaniem budyniu). Powoli skarmelizuj spód, a następnie wyjmij go i szybko przelej do niego budyń.
Gotowe kazandibi schłodź w kąpieli wodnej do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na 6-8 godzin.
Kazandibi podawaj na zimno, posypane cynamonem, najlepiej z bitą śmietaną lub gałką lodów.