Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich!
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Długość smażenia zależy od rodzaju mięsa i grubości kotletów. Pieczywo lawasz jest już u nas coraz częściej dostępne. Występuje w formie pojedynczych małych placków lub 1 wielkiego, który musimy samodzielnie podzielić. Musimy przygotować 4 porcje, u mnie było to 200g placka. Lawasz smarujemy sosem, układamy sałatę, cebulę, liście świeżej kolendry, pestki granatu i mięso. Zawijamy całość (najpierw dolną część lawasza zaginamy na farsz, a potem całość zwijamy w rulon od jednego boku). Podajemy od razu.