Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna wariacja na temat tradycyjnego kebabu, w którym zamiast drobnych kawałków mięsa są mięsne kule, nasycone smakiem i aromatem ziół. I zamiast podać je w wersji rollo, spróbuj podać je we własnoręcznie zrobionej picie! Zestaw ze zdrowymi warzywami, takimi jak: sałata, papryka, czy cebula, a całość wyjdzie znakomita! Jeżeli pod ręką nie masz akurat mięsa wołowego, to śmiało użyj mięsa wieprzowego. Danie będzie równie pyszne. Nie zapomnij o fantastycznych sosach.
nóż, deska do krojenia, patelnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną konserwę w słoiku, będzie peklowa...
Odsłon: 113
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 33
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 225
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną konserwę w słoiku, będzie peklowa...
Odsłon: 113
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 33
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 225
Składniki
W dużej misce wymieszaj mięso mielone z poszatkowaną cebulką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz świeżymi ziołami lub natką pietruszki i przyprawami. Dopraw do smaku. Dokładnie wyrób masę, aby składniki dobrze się połączyły.
Z przygotowanego mięsa uformuj kule.
Kule na kebaby usmaż na patelni z odrobiną oleju około 4 minut z każdej strony.
Przygotuj ciasto na pitę. W ciepłej wodzie rozpuść cukier i dodaj drożdże. Pozostaw na 5-10 minut, aż zacznie się pienić.
Wyrabiaj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj drożdże oraz oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, a następnie rozwałkuj na placki o grubości około 0,5 cm.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Przygotuj blachę. Przenieś placki na rozgrzaną blachę i piecz przez 7 minut. Pity powinny się napompować i lekko zarumienić.
Pokrój warzywa. Paprykę pokrój w paski i podpiecz na patelni grillowej lub z cebulką. Podsmaż cebulkę na małym ogniu, aby się zeszkliła. Dodaj soli i pieprzu. Opłucz sałatę masłową.
Do gotowej pity przełóż sałatę masłową. Połącz składniki na sos i dopraw. Wlej sos na pitę i dodaj kawałki papryki oraz cebulkę. Dodaj również 2 kule kotletów.