Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki keks podany z sosem czosnkowym to świetna przystawka. Biesiadnicy powiedzieli, że pyszny.
Składniki
Foremkę 32x14 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnika nagrzać do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodawać olej i puree z dyni i pomieszać. W miseczce pomieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, czubricą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę sery, orzechy włoskie, dwie łyżki pestek dyni i ugotowaną brukselkę. Wymieszać. Masę przełożyć do foremki. Posypać po wierzchu pozostałymi pestkami dyni. Wstawić do piekarnika na 60 - 70 min. Smacznego.