Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dieta ketogeniczna uchodzi za bardzo zdrową, ale wiąże się z różnymi wyrzeczeniami. Z jadłospisu trzeba wyeliminować m.in. bogate w węglowodany ziemniaki. Ich spożywanie zakłóca bowiem stan ketozy, w którym organizm spala tłuszcze jako główne źródło energii. Jeśli ten problem dotyczy ciebie, a tęsknisz za plackami ziemniaczanymi, wypróbuj ich alternatywy. Keto placki z cukinii są mięciutkie, chrupiące i pożywne. W niczym nie ustępują swojemu ziemniaczanemu odpowiednikowi.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4692
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4692
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Składniki
Umyj cukinię (nie musisz jej obierać). Odetnij niejadalną końcówkę. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki. Posól i odstaw na 15 minut. Po kwadransie odciśnij na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku.
Posiekaj drobno cebulę, ząbki czosnku i natkę pietruszki. Zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki.
Połącz w misce wszystkie składniki. Dodaj rozkłócone jajka i curry. Wyrób składniki na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni masło klarowane. Zmniejsz moc palnika. Nałóż 3-4 niewielkie porcje masy z cukinią, formując z niej łyżką owalne placuszki. Obsmaż je 2-3 minuty po każdej ze stron.
Usmażone placki smakują wyśmienicie z kleksem jogurtu greckiego.