Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami to danie, któremu moja rodzinka nie może się oprzeć.
patelnia, naczynie żaroodporne,
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 166
Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tarty...
Odsłon: 39
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1507
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 166
Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tarty...
Odsłon: 39
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1507
Składniki
Na początku obieramy z wierzchnich, brzydkich liści kapustę białą, następnie szatkujemy i przepłukujemy gorącą wodą i odsączamy. Na głębszej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kapustę przyprawy i podsmażamy. Po około 15 minutach dodajemy około 2 szklanek wody oraz kostkę bulionową warzywną. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek i dusimy około 40 minut (w zależności czy lubimy mocno miękką kapustę czy mniej miękką). Na rozgrzanym oleju na małym ogniu smażymy białą kiełbasę z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie nacinamy górę kiełbasy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 - 40 minut. Obraną pokrojoną cebule podsmażymy na oleju, w którym smażyła się kiełbasa. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki (tak około dwóch łyżek). Ugotowane na półtwardo ziemniaki kroimy w ćwiartki, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie wkładamy pomiędzy kiełbasy i razem zapiekamy (tak 20 minut przed końcem pieczenia). Kapustę wykładamy na szklany półmisek dodajemy podsmażoną cebule, kiełbasę oraz ziemniaki. Podajemy gorące.