Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasa grillowa paprykowa

Kiełbasa grillowa paprykowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 894

Dodano:

Odsłon: 210

Smaczna wariacja kiełbasy grillowej. Jest to kiełbasa surowa, dlatego trzeba ją grillować od razu lub zamrozić (jest to kiełbasa nietrwała). Jeśli chcecie zamrozić i w miarę potrzeby wyjmować określoną ilość sztuk, dzielić kiełbasy podczas nadziewania. Kiełbasę można przygotować w jelitach wieprzowych lub baranich.

Składniki

  • Łopatka ok. 1 kg
  • Słonina ok. 200g
  • Woda ok. 200-300 ml
  • Przyprawy: Sól niejodowana ok. 22g, Pieprz czarny (1-2 łyżeczki), Czosnek ok. 2 ząbki, papryka ostra (1 łyżeczka), papryka słodk
  • Jelita wieprzowe ok. 1 -1,5 szt. (2m/kg farszu) lub baranie 3-4szt.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Jelita namoczyć w letniej wodzie
    2. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm)
    3. Słoninę zmielić na małych oczkach na pastę(3mm) lub na średnich 4,5mm
    4. Dodać przyprawy i wodę .
    5. Mieszać ok. 10 min. robotem planetarnym.

  2. 6. Nadziewać jelita ale NIE nakłuwać. Warto kiełbaski podzielić po 1 sztuce – po nadzianiu kawałka jelita od razu (dowolna długość kiełbaski) odciąć jelito i zawiązać je.
    7. Osadzać przez noc w lodówce (ok. 12h)
    8. Grillować od razu lub zamrozić.
    UWAGA: Można przygotować w jelitach wieprzowych lub baranich (wersja dla małych łasuchów).

  3. ..grillujemy...(tu razem z serową)

  4. ...i smakujemy..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń