Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasa grillowa serowa

Kiełbasa grillowa serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 894

Dodano:

Odsłon: 226

Bardzo smaczna wersja kiełbasy grillowej, zwłaszcza dla miłośników sera. Z grillowanej kiełbasy po przecięciu wycieka bowiem serek. Wzbogaciłam ją curry (można kurkumą) gdyż w zamrażalce łatwo ją odnaleźć na tle innych kiełbas. Warto podzielić kiełbasy podczas nadziewania, gdyż z grillowanej sztuki nie wypłynie ser w trakcie obróbki. Ponadto warto je podzielić jeśli chcecie je zamrozić i w miarę potrzeby wyjmować określoną ilość sztuk.

Składniki

  • Łopatka ok. 1 kg
  • Słonina ok. 200g
  • Ser gouda (Edam, mozarella i.t.p.)
  • Woda ok. 200-300 ml
  • Przyprawy: Sól niejodowana ok. 22g, Pieprz czarny (1-2 łyżeczki), Czosnek ok. 2 ząbki, curry (1 łyżeczka).
  • Jelita wieprzowe ok. 1 -1,5 szt. (2m/kg farszu).
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Jelita namoczyć w letniej wodzie
    2. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm)
    3. Słoninę zmielić na małych oczkach na pastę(3mm) lub na średnich 4,5mm
    4. Dodać przyprawy i wodę . Ser pokroić w kostkę 1x1cm i dodać do farszu.

  2. 5. Mieszać ok. 10 min. robotem planetarnym.

  3. 6. Nadziewać jelita ale NIE nakłuwać. Warto kiełbaski podzielić po 1 sztuce – po nadzianiu kawałka jelita od razu (dowolna długość kiełbaski) odciąć jelito i zawiązać je.
    7. Osadzać przez noc w lodówce (ok. 12h)
    8. Grillować od razu lub zamrozić (jest to kiełbasa nietrwała). Jeśli chcecie zamrozić i w miarę potrzeby wyjmować określoną ilość sztuk, dzielić kiełbasy podczas nadziewania.
    Uwaga: przygotowujemy ją w jelitach wieprzowych, gdyż ser mógłby rozerwać baranie.

  4. ...no to grillowanie...

  5. ...i pyszny finał...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń