Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasa grillowa surowa (czysta bez dodatków)

Kiełbasa grillowa surowa (czysta bez dodatków)

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 891

Dodano:

Odsłon: 298

Sezon grillowy czas zacząć! Oto moja wersja kiełbasy grillowej czystej surowej bez dodatków. Ponieważ poddaje się ją grillowaniu w temperaturze wyższej niż 100 st. C przygotowuje się ją na soli niejodowanej (NIE peklosoli), gdyż w przypadku takiej temperatury azotany (z peklosoli) przekształcają się w węglowodory aromatyczne, czyli substancje szkodliwe wręcz rakotwórcze. Kiełbasa może być w wersji surowej (wtedy przeznaczam ją od razu na grilla lub zamrażam) lub parzonej (może poleżeć kilka dni w lodówce). Kiełbasę surową warto podzielić na krótkie odcinki (np. 2-3 kiełbaski) by wyjmować z zamrażalnika porcjami. Parzoną przed zamrażaniem a po sparzeniu można podzielić na pojedyncze kiełbasy. Przepis na wersję kiełbasy parzonej - zapraszam do mojego przepisu "Kiełbasa biała wielkopolska parzona".

Składniki

  • Łopatka ok. 1 kg
  • Słonina ok. 200g
  • Woda ok. 200-300 ml
  • Przyprawy: Sól niejodowana ok. 20g, Pieprz czarny (1-2 łyżeczki), Czosnek ok. 2 ząbki, Majeranek (1-2 garście).
  • Jelita wieprzowe ok. 1 -1,5 szt. (ok. 2 m/kg farszu)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Jelita namoczyć w letniej wodzie (min. 30 min.)
    2. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm)
    3. Słoninę zmielić na małych oczkach na pastę(3mm) lub na średnich 4,5mm
    4. Dodać przyprawy i wodę
    5. Mieszać ok. 10 min. robotem planetarnym.

  2. 6. Nadziewać jelita ale NIE nakłuwać (w wersji surowej). Warto kiełbaski podzielić np. po 2-3 sztuki – po nadzianiu kawałka jelita od razu odkręcić 2-3 kiełbaski, odciąć jelito i zawiązać je.

  3. 7. Osadzać przez noc w lodówce (ok. 12h)
    8. Grillować od razu lub zamrozić (jest to kiełbasa nietrwała).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń