Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasę zrobiłam według przepisu z filmu (rosyjski kanał kulinarny). Jest to farsz ziemniaczany z usmażonymi skwarkami z wędzonego boczku umieszczony w jelicie wieprzowym o średnicy fi 55-60 mm. Ziemniaki zostały starte na grubszych oczkach i średnich. Jest to tak jak kiszka ziemniaczana tylko troszkę inaczej zrobiona. Polecam.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 990
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 990
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Składniki
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy połowę na wiórki przez duże oczka w tarce a drugą połowę ziemniaków przez średnie oczka.
W między czasie boczek z cebulą kroimy w drobną kostkę i smażymy na lekko zarumienione skwarki. Starte ziemniaki lekko odciskamy z wody, osiadłe skrobie dodajemy do startych ziemniaków razem z usmażonymi skwarkami z cebulą oraz wszystkimi przyprawami wraz z mąką. Mieszamy całą zawartość masy ziemniaczanej.
Tak przygotowaną masę ziemniaczaną napełniamy jelita wieprzowe o średnicy 55-60 mm. Napełniamy na luźno, gdyż farsz ziemniaczany spęcznieje i jelita mogą podczas parzenia popękać.
Zrobione kiszki nakłuwamy igłą i parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza 40 minut.
Sparzone kiszki studzimy.
Kiszki bardzo smaczne są smażone lub pieczone w piekarniku.
Smacznego!!!