Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepis na pyszną Ruską kiełbasę ziemniaczaną. Żeby poczuć tą pyszność musimy wszystkie składniki rozdrobnić tak jak podałam w przepisie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118001
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8370
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2085
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1528
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118001
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8370
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2085
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1528
Składniki
Opłukane mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kostkę o wielkości 1 cm. Uwaga!!! Do kiełbasy najlepsze jest mięso takie jak karczek, ale można też dodać tłustsze kawałki szynki i chudszego podgardla. Mięsa nie dajemy więcej niż połowa masy ziemniaczanej.
Ziemniaki obrane ze skórki, wymyte kroimy także w małą kostkę o wielkości około 5 mm. Cebule i czosnek także kroimy bardzo drobno. Żadnych ze składników nie mielimy, bo to już nie będzie to co ma wyjść, a ma wyjść Ruska kiełbasa ziemniaczana.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. W między czasie moczymy jelito.
Tak przygotowanym farszem napełniamy jelito, ja napełniałam przez lej zrobiony z butelki od mleka i włożoną w niego grubą rurkę od nadziewarki. Napełnione jelito zawiązujemy, odkręcamy małe kiełbaski i parzymy 30 minut w 80 stopniach Celsjusza 30 minut.
Po procesie parzenia studzimy w zimnej wodzie 5 minut. Tak zrobione kiełbaski możemy smażyć na patelni lub grillu. Jest pyszna. Smacznego!!!