Kiełbasa ziemniaczana jest to potrawa o niepowtarzalnym smaku, którą można polubić lub nie. Przyrządzana jest w wielu kuchniach narodów słowiańskich - litewskim, białoruskim, ukraińskim i polskim. Dziś serwowana jest w wielu restauracjach, a to dlatego, że jest bardzo smaczna, pieczona lub smażona.
Kiełbasa ziemniaczana.
Składniki
- ziemniaki 9 szt.
- cebula 1 szt.
- wędzony boczek lub mielone mięso 30 dag
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- sól 1 płaska łyżka
- majeranek 1 łyżka
- jelito wieprzowe cienkie 1,5 m
Składniki
- ziemniaki 9 szt.
- cebula 1 szt.
- wędzony boczek lub mielone mięso 30 dag
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- sól 1 płaska łyżka
- majeranek 1 łyżka
- jelito wieprzowe cienkie 1,5 m

Etapy przygotowania
Ziemniaki trzemy na pulpę (lekko odciskamy z wody), lub kroimy w malutką kostkę, dodajemy startą cebulę i grubo zmielone mięso lub pokrojony w kostkę wędzony boczek.

Przyprawiamy suchymi przyprawami do smaku, mieszamy składniki i szprycą napełniamy na luźno jelito wieprzowe. Oba końce jelita zawiązujemy.

Kiełbasę parzymy w 80 stopniach Celsjusza 15-20 minut, studzimy w zimnej wodzie.

Tak przygotowaną kiełbasę możemy piec w piekarniku lub smażyć na patelni.

Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 235

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 527

Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Orzechy
- Włoskie
- Płatki
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 714

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1136

Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
- Polska
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 220

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6099
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 235

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 527

Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Orzechy
- Włoskie
- Płatki
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 714

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1136

Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
- Polska
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 220

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6099



Składniki
- ziemniaki 9 szt.
- cebula 1 szt.
- wędzony boczek lub mielone mięso 30 dag
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- sól 1 płaska łyżka
- majeranek 1 łyżka
- jelito wieprzowe cienkie 1,5 m
Ziemniaki trzemy na pulpę (lekko odciskamy z wody), lub kroimy w malutką kostkę, dodajemy startą cebulę i grubo zmielone mięso lub pokrojony w kostkę wędzony boczek.
Przyprawiamy suchymi przyprawami do smaku, mieszamy składniki i szprycą napełniamy na luźno jelito wieprzowe. Oba końce jelita zawiązujemy.
Kiełbasę parzymy w 80 stopniach Celsjusza 15-20 minut, studzimy w zimnej wodzie.
Tak przygotowaną kiełbasę możemy piec w piekarniku lub smażyć na patelni.
Smacznego!!!
O ja! ! ! ! Pycha!!!! <3
To jest coś pysznego, choć nie wszyscy to lubią.Moja babcia też taką kiszkę robiła, było to bardzo dawno, bo ja już jestem prababcią. Pozdrawiam :)