Do góry

Dania główne Przepis na:

Kieszonki drobiowe

Kieszonki drobiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19962

Dodano:

Odsłon: 2082

Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkowe danie. Zrobimy dzisiaj kieszonki drobiowe z farszem serowo-grzybowym podane na duszonym ananasie. Brzmi smakowicie, prawda? I takie tez jest w rzeczywistości :) Polecam!

Składniki

  • 6 pojedynczych piersi kurczaka
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 1 łyżka tymianku
  • 600g serka śmietankowego
  • 2 garście orzechów włoskich
  • olej
  • 1/2 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 niecała łyżeczka mąki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku filety myjemy i oczyszczamy z błonek i żyłek. W każdym filecie, długim i ostrym nożem robimy kieszonkę – ważne, aby nie przebić kieszonki, bo wtedy farsz może nam się z mięsa wydostać.

  2. Do miski wrzucam serki, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i posiekane orzechy. Doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.

  3. Napełniam farszem kieszonki w filetach. Otwór w mięsie spinam wykałaczkami i dla pewności przeplatam sznureczek. Gotowe, wypełnione farszem piersi kurczaka oprószam ze wszystkich stron solą i pieprzem.

  4. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam filety. Następnie dodaję bulion i duszę w nim roladki.

  5. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kosteczkę. Miękkie filety zdejmuję z patelni, a wrzucam pokrojonego ananasa. Duszę go, aż płyn nieco odparuje, a sos stanie się gęsty. Dodaję mąkę, aby dodatkowo go zagęścić.

  6. Na półmisku układam warstwę ananasa, a na nim pokrojone w plastry drobiowe kieszonki pełne pysznego serowo-orzechowego farszu.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń