Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszka kartoflana ma wielu zwolenników. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich. Polecam.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17851
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 478
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5604
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2883
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17851
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 478
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5604
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2883
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na pulpę. Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut. Pokrojony boczek i cebule dodajemy do pulpy ziemniaczanej. Wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak). Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelito na luźno.
Kiszkę parzymy 30 minut w wodzie 90 stopni Celsjusza. Parzoną, ostudzoną kiszkę układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem. Po ułożeniu kiszki na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy żeby wyszło powietrze. Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem.
Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się kiszki na złoty kolor. Po 50 minutach pieczenia kiszkę przewracamy na drugą stronę i podpiekamy kolejne 50 minut z drugiej strony. Kiszka piekła się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Kiszkę możemy spożywać bezpośrednio upieczoną, dobra są również na drugi dzień podsmażona na patelni. Podajemy z zimną maślanką lub zsiadłym mlekiem.
Smacznego!!!