Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone pomidory to ciekawy sposób na zagospodarowanie nadmiaru darów ogrodu. Kiszenie powoduje, że pomidory są bardzo aromatyczne i smaczne, a poza tym doskonale przechowują się bez lodówki – wystarczy im półka w spiżarni lub piwnicy. Jeśli chodzi o przyprawy, pamiętaj, że możesz regulować je według uznania. Jeśli bliscy wolą pikantny smak, dodaj więcej czosnku, a nawet małą papryczkę chili. Spróbuj eksperymentować i przygotuj kilka słoików dodając do nich odmienne zioła, np. gałązki świeżego tymianku, bazylii, estragonu lub natki pietruszki. Dla zwolenników klasycznych smaków mamy tradycyjny zestaw dodatków: czosnek, korzeń chrzanu i koper.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 496
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 835
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 496
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 835
Składniki
Na początek przygotuj sobie wszystkie niezbędne dodatki. Obierz czosnek i chrzan, po czym pokrój korzeń na mniejsze kawałki. Opłucz baldaszki kopru i dokładnie umyj pomidory.
Umyj słoiki i szklanki lub wyparz je w zmywarce. Następnie wysusz. Na dno każdego słoika ułóż po ząbku czosnku, kawałki chrzanu, kilku ziarenek ziela angielskiego, gorczycy i czarnego pieprzu. Ciasno ułóż pomidory, lecz uważaj, by ich nie zgnieść. Zostaw około 2 cm miejsca od górnej krawędzi słoika.
W garnku zagotuj wodę z solą i liśćmi laurowymi. Przestudzoną zalewą (lecz nadal ciepłą) zalej słoiki, aby płyn zakrył poziom pomidorów. Dodaj po całym lub kawałku baldaszka kopru i ewentualnie inne, ulubione zioła. Mocno zakręć zakrętki i odstaw pomidory na tacy w ciepłe miejsce. Po około 5-7 dniach możesz zajadać przysmak lub przenieś kiszonkę do chłodnej spiżarni lub piwnicy.