Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone pomidory to ciekawy sposób na zagospodarowanie nadmiaru darów ogrodu. Kiszenie powoduje, że pomidory są bardzo aromatyczne i smaczne, a poza tym doskonale przechowują się bez lodówki – wystarczy im półka w spiżarni lub piwnicy. Jeśli chodzi o przyprawy, pamiętaj, że możesz regulować je według uznania. Jeśli bliscy wolą pikantny smak, dodaj więcej czosnku, a nawet małą papryczkę chili. Spróbuj eksperymentować i przygotuj kilka słoików dodając do nich odmienne zioła, np. gałązki świeżego tymianku, bazylii, estragonu lub natki pietruszki. Dla zwolenników klasycznych smaków mamy tradycyjny zestaw dodatków: czosnek, korzeń chrzanu i koper.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3806
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 243
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 219
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3806
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 243
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 219
Składniki
Na początek przygotuj sobie wszystkie niezbędne dodatki. Obierz czosnek i chrzan, po czym pokrój korzeń na mniejsze kawałki. Opłucz baldaszki kopru i dokładnie umyj pomidory.
Umyj słoiki i szklanki lub wyparz je w zmywarce. Następnie wysusz. Na dno każdego słoika ułóż po ząbku czosnku, kawałki chrzanu, kilku ziarenek ziela angielskiego, gorczycy i czarnego pieprzu. Ciasno ułóż pomidory, lecz uważaj, by ich nie zgnieść. Zostaw około 2 cm miejsca od górnej krawędzi słoika.
W garnku zagotuj wodę z solą i liśćmi laurowymi. Przestudzoną zalewą (lecz nadal ciepłą) zalej słoiki, aby płyn zakrył poziom pomidorów. Dodaj po całym lub kawałku baldaszka kopru i ewentualnie inne, ulubione zioła. Mocno zakręć zakrętki i odstaw pomidory na tacy w ciepłe miejsce. Po około 5-7 dniach możesz zajadać przysmak lub przenieś kiszonkę do chłodnej spiżarni lub piwnicy.