Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Klasyczna włoska lasagne"
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40691
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1076
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 262
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3421
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40691
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1076
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 262
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3421
Składniki
Marchew i selera obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso. Dodać selera, marchew i cebulę. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory z puszki i koncentrat. Dusić 10-15 minut. Często mieszać. Pod koniec doprawić czosnkiem przepuszczonym przez praskę, pieprzem, solą i papryką.
W garnku rozgrzać masło. Oprószyć je mąką, krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z mlekiem. Mieszając, gotować 2 minuty, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować odrobinę beszamelu. Rozłożyć 3 płaty makaronu. Rozsmarować połowę mięsnej masy i porcję beszamelu. Ponownie kłaść makaron, mięso i sos. Przykryć pozostałymi płatami lasagne i posmarować resztą sosu.
Zapiekać 30 minut w 175°C. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem.Źródło: Życie na gorąco