Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio coraz częściej się zdarza, że mamy albo w rodzinie albo wśród gości osoby na diecie wegetariańskiej lub nawet wegańskiej. Aby oszczędzić sobie podwójnej pracy, nieustannie szukam alternatyw, które pozwolą mi przygotować potrawy z podobnych składników i możliwie w jednej operacji. Tym razem są to klasyczne klopsiki i klopsiki z chleba, które praktycznie mają te same składniki, jedynie w klasycznych bazą jest mięso mielone, a w wegańskich suche pieczywo. Klopsiki chlebowe nie tylko doskonale smakują, ale są także świetnym sposobem na zużycie już niezbyt świeżego pieczywa.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 161
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4364
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11852
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6762
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5579
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 161
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4364
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11852
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6762
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5579
Składniki
Baza klasycznych kotletów mielonych jest mieso, natomiast kotletów weganskich jest dowolne suche pieczywo. Pieczywo pokroic na male kawalki i zalac goraca woda. Udusic cebule do dwóch rodzajów klopsików i posiekac natke pietruszki.
Odcisnac nasaczone kawalki pieczywa uwazajac, aby nie staly sie jednolita braja, tylko posiadaly jeszcze wyczuwalne kawalki. Do obydwu mas dodac uduszona cebule, koncentrat pomidorowy oraz musztarde (gruboziarnista lub inna, albo obydwa rodzaje na raz).
Nastepnie dodac pozostale przyprawy. Dla spoistosci dodajemy do miesnych klopsów jajko i troche namoczonego pieczywa, do chlebowych platki owsiane - jesli kotlety maja byc weganskie, jesli wegetarianskie mozna równiez dodac jajko. Uformowac z obydwu mas kotlety. Aby klopsy chlebowe zachowaly swoja forme, najpierw formowac kulki i lekko je splaszczyc.
Smazyc kotlety w osobnych patelniach, najlepiej na oleju roslinnym.
Podawac z ulubionymi dodatkami. W tym wypadku byla to remolada weganska, która smakiem nie rózni sie od klasycznej remolady i salatka z ogórków.
Smak klopsów mielonych jest jak zawsze doskonaly, ale i klopsy chlebowe smakuja wszystkim, nie tylko weganom lub wegetarianom.