Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa:) Smaczne, puszyste i sprężyste kluski na parze. Podane jak w dzieciństwie ze słodką śmietaną. Polecam:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10891
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13193
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4935
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10891
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13193
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4935
Składniki
Drożdże i cukier należy wymieszać z łyżką ciepłego mleka, a następnie z łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z jajkami, mlekiem i wyrośniętym rozczynem z drożdży. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie nam się odlepiać od dłoni. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Łyżką nabieramy porcje wyrośniętego ciasta, delikatnie spłaszczamy je na stolnicy, nakładamy łyżeczkę gęstej marmolady, zlepiamy i formujemy kulki. Układamy na lnianej ściereczce i zostawiamy na ok pół godziny, przykrywając drugą ściereczką, aż kluski trochę podrosną. W garnku gotujemy wodę, na wierzch garnka nakładamy specjalne płaskie sito, jeżeli takiego nie mamy wystarczy gaza lub lniana ściereczka obwiązana gumką. Układamy na niej kluski, tak aby się nie zlepiały i parujemy pod przykryciem ok 10 min. Podajemy wraz z posłodzoną śmietaną lub sosami owocowymi. Dodatki dobieramy według własnych upodobań. Smacznego:)