Do góry

Dania główne Przepis na:

Klasyczne kluski parowe, pampuchy na słodko

Klasyczne kluski parowe, pampuchy na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 997

Dodano:

Odsłon: 6116

Smak dzieciństwa:) Smaczne, puszyste i sprężyste kluski na parze. Podane jak w dzieciństwie ze słodką śmietaną. Polecam:)

Składniki

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 3 płaskie łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • gęsta konfitura
  • dodatki dowolne: u mnie posłodzona gęsta śmietana
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże i cukier należy wymieszać z łyżką ciepłego mleka, a następnie z łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z jajkami, mlekiem i wyrośniętym rozczynem z drożdży. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie nam się odlepiać od dłoni.
    Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  2. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Łyżką nabieramy porcje wyrośniętego ciasta, delikatnie spłaszczamy je na stolnicy, nakładamy łyżeczkę gęstej marmolady, zlepiamy i formujemy kulki.
    Układamy na lnianej ściereczce i zostawiamy na ok pół godziny, przykrywając drugą ściereczką, aż kluski trochę podrosną.
    W garnku gotujemy wodę, na wierzch garnka nakładamy specjalne płaskie sito, jeżeli takiego nie mamy wystarczy gaza lub lniana ściereczka obwiązana gumką. Układamy na niej kluski, tak aby się nie zlepiały i parujemy pod przykryciem ok 10 min.

    Podajemy wraz z posłodzoną śmietaną lub sosami owocowymi. Dodatki dobieramy według własnych upodobań.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 01 lipca 2014 moja przeogromna słabość, ja je po prostu uwielbiam :)))))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 01 lipca 2014 Uwielbiam :)) Twoje wyglądają bardzo apetycznie. W najbliższym czasie muszę zrobić, bo daaawno nie robiłam :))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń