Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki cytrynowe w kremowym sosie, podawane z makaronem orzo, doskonale sprawdzą się jako orzeźwiający i syty obiad.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18052
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 674
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18052
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 674
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie zrób klopsiki. W dużej misce umieść mięso mielone z indyka. Dodaj jajko, bułkę tartą i majeranek. Dopraw całość solą i pieprzem według uznania. Dokładnie wymieszaj składniki rękami lub łyżką. Formuj niewielkie klopsiki o średnicy około 3-4 cm.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy na średnim ogniu. Włóż klopsiki na patelnię i smaż je z każdej strony na złoty kolor przez około 8-10 minut. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Teraz zrób sos. Z patelni usuń pozostałości tłuszczu i rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę pszenną i energicznie mieszaj, aby stworzyć zasmażkę. Gotuj przez około 1 minutę. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj sok z cytryny. Opcjonalnie możesz zetrzeć skórkę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszaj od czasu do czasu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze mleka.
Na patelnię przełóż klopsiki. Delikatnie obtocz w sosie i duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj z makaronem orzo. Opcjonalnie posyp całość parmezanem tartym.