Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki cytrynowe w kremowym sosie, podawane z makaronem orzo, doskonale sprawdzą się jako orzeźwiający i syty obiad.
Smaczne danie :)
Odsłon: 329
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 774
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 296
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4772
Smaczne danie :)
Odsłon: 329
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 774
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 296
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4772
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie zrób klopsiki. W dużej misce umieść mięso mielone z indyka. Dodaj jajko, bułkę tartą i majeranek. Dopraw całość solą i pieprzem według uznania. Dokładnie wymieszaj składniki rękami lub łyżką. Formuj niewielkie klopsiki o średnicy około 3-4 cm.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy na średnim ogniu. Włóż klopsiki na patelnię i smaż je z każdej strony na złoty kolor przez około 8-10 minut. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Teraz zrób sos. Z patelni usuń pozostałości tłuszczu i rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę pszenną i energicznie mieszaj, aby stworzyć zasmażkę. Gotuj przez około 1 minutę. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj sok z cytryny. Opcjonalnie możesz zetrzeć skórkę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszaj od czasu do czasu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze mleka.
Na patelnię przełóż klopsiki. Delikatnie obtocz w sosie i duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj z makaronem orzo. Opcjonalnie posyp całość parmezanem tartym.