Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klopsiki na różowo"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 438
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 438
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Składniki
Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz 90 minut. Potem buraczki wyjmij z folii, obierz z łupinek. Odłóż 3 buraki, a pozostały burak zmiel albo zmiksuj na gładko.
Piure buraczane wymieszaj z mięsem. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny. Resztę buraków pokrój w słupki, skrop olejem z sokiem. Sałatkę przypraw solą, pieprzem oraz cukrem, odstaw. Kajzerkę namocz.
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z mięsną masą. Wbij jajko. Dołóż odciśniętą kajzerkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Wsyp majeranek, sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób.
Z mięsnej masy uformuj klopsiki. Ugotuj je w posolonym wrzątku. Podawaj z sałatką z buraków. Klopsiki serwuj np. na duszonej kapuście.Źródło: Tina