Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie greckim.

Klopsiki w sosie greckim.

Autor:

Przepisów i artykułów: 2387 Ocena: 15439

Dodano:

Odsłon: 678

Super kaloryczny obiad na niedzielę.

Składniki

  • Składniki na klopsiki:
  • mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
  • Jajo kurze 1 szt
  • bułka 1 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • tłuszcz 1 łyzka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Składniki na sos:
  • ½ kg warzyw( marchew, pietruszka, seler, por)
  • Cebula biała 2 szt
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyzka
  • tłuszcz 2 łyzki
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • mąka 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie sosu greckiego:
    Warzywa obrać, drobno posiekać razem z cebulą i przełożyć do rondelka . Dodać tłuszcz, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu przez 25 minut pod przykryciem

  2. Wykonanie klopsików:
    Mięso przyrządzić jak na kotlety(wymieszać wszystkie składniki) razem z usmażoną cebulą i namoczoną odciśniętą bułką.

  3. Następnie formować klopsiki, obtaczać w mące i smażyć na oleju na złoty kolor. Usmażone klopsiki przełożyć do rondelka z warzywami, dodać koncentrat pomidorowy i dusić powoli przez 10 minut. Potrawę podawać z ziemniakami lub ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń