Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klopsiki w sosie pachnącym bazylią"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 174
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 174
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach. Włóż na chwilę do wrzącej wody. Sparzone pomidory wyjmij, zdejmij skórkę, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dołóż pomidory. Sos przypraw ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Doprowadź go do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś bez przykrycia przez około 20 minut.
Mięso przełóż do miseczki. Kajzerkę porwij na kawałki, zalej mlekiem, odstaw do namoczenia. Następnie bułkę odciśnij, dodaj do mięsa. Wbij jajko. Do mięsnej masy dołóż także starty żółty ser. Przypraw ją mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób.
Z mięsnej masy uformuj kulki. Obtocz je w mące i porcjami wkładaj na rozgrzany olej. Smaż na rumiano ze wszystkich stron.
Bazylię opłucz, posiekaj. Połowę dodaj do sosu. Włóż do niego klopsiki i mocno razem podgrzej. Podawaj np. z makaronem. Danie posyp resztą bazylii.
Pomysł dla oszczędnych
<strong>Jedna porcja zawiera: 440 kcal.</strong>
Ile pracy to wymaga:YYŹródło: Tina