Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zgrabne, nieduże klopsiki z łopatki wieprzowej w sosie pieczarkowym, zaciągniętym kremową śmietaną to nasza propozycja na szybki, skromny i wyborny posiłek. Do nich wyrazista surówka z ogórków kiszonych i trochę ziemniaków-tradycyjny, domowy obiad gotowy!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10814
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13130
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4867
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10814
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13130
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4867
Składniki
Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, lekko odciśniętą bułkę, przyprawy. Wyrabiamy dobrze masę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron.
Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy ją na szklisto. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki. Dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość 10 minut i zalewamy wodą, dodajemy maggi. Na pieczarkach układamy kotlety. Dorzucamy łyżkę masła. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość góra 5 minut.
Śmietankę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek i zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia, wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi. Posypujemy na koniec natką pietruszki.
Klopsiki mielone z łopatki w sosie pieczarkowo -śmietanowym gotowe!
Polecamy do nich błyskawiczną surówkę z ogórków kiszonych:
https://rajchelewa.blogspot.com/2024/04/saatka-z-ogorkow-kiszonych.html